Kennis en advies

Kennis en advies

Wil jij aan de slag met het planten van bomen, maar ben je nog op zoek naar meer informatie? Je vindt hier een toolbox, instructies en advies van Plan Boom en Landschapsbeheer Drenthe.

Instructiewijzers en een toolbox

Landschapsbeheer Drenthe helpt vrijwilligers om het landschapsbeheer zo deskundig mogelijk uit te voeren. Daarom zijn voor een aantal thema’s handige instructiewijzers ontwikkeld. Ook Plan Boom heeft wat handige tips, stappenplannen en informatie op een rijtje gezet. Bijvoorbeeld voor wanneer je zelf aan de slag gaat met bomen planten, een plantevent wil organiseren of de buurt wil motiveren.

De boomkiezer

Zie jij door de bomen het bos niet meer? Maak dan gebruik van Boomkiezer. Jouw keuzehulp bij het kiezen van een goede boom of struik op de juiste plek. Alle bomen en struiken in dat overzicht zijn inheems. Dat wil zeggen dat ze van nature voorkomen in Nederland. Ze leveren voedsel voor insecten, vlinders, vogels en zoogdieren. Daarnaast geven bomen schuil- en nestgelegenheid.

Ik wil naar de Boomkiezer

Ontwikkelen Drentse voedselbossen

Landschapsbeheer Drenthe heeft de informatiefolder ‘Het ontwikkelen van voedselbossen in Drenthe’ samengesteld. De folder gaat in op de voorbereidingen, het ontwerp en zet uiteen welke soorten je kunt planten, zodat we samen werken aan de kwaliteit van het Drentse landschap met streekeigen en inheemse soorten.

Je bekijkt de folder hier!

Drentse bomen en struiken

De achteruitgang van de biodiversiteit is, ook in Drenthe, een punt van grote zorg. Met name bijen, vlinders en andere insecten verdwijnen uit het landelijk en stedelijk gebied. Om de biodiversiteit te vergroten is het belangrijk dat het leefgebied van insecten vergroot wordt, onder andere door simpelweg meer leefgebied te creëren. Het is bij het creëren van dit leefgebied echter wel belangrijk dat je inheemse bomen en struiken plant.

Hier lees je welke soorten dat zijn!

Groenadvies

Wil je een erf of terrein met een typisch streekeigen identiteit? Dan ben je bij Landschapsbeheer Drenthe aan het juiste adres. Zij adviseren je hoe je de Drentse identiteit van jouw erf, kampeerterrein, bedrijfsterrein of landgoed het beste kunt versterken en wat voor onderhoud en beheer daarvoor nodig is. Heb je een specifieke vraag over je erf of wil je praktische tips ontvangen? Maak dan gebruik van het onderstaande aanmeldformulier Groenadvies.

Je vindt hier meer informatie en het formulier Groenadvies

Onderhoud voor hoogstamfruitbomen

Vroeger had elke streek zijn eigen specifieke halfstamfruitboom, denk maar aan namen als ‘Groninger Kroon’ en de ‘Drentse Bellefleur’. Al deze rassen vertegenwoordigen een enorme cultuurhistorische rijkdom. In Drenthe had bijna elke boerderij wel een (kleine) boomgaard met een paar halfstamfruitbomen, voornamelijk voor eigen gebruik. 

  • Lees hier meer!
    Landschapsbeheer Drenthe heeft Hoogstambrigades opgericht: groepen vrijwilligers die werken aan het onderhoud van hoogstamfruitbomen in de provincie. Een aantal Hoogstambrigades verricht ook (voor een geringe vergoeding) onderhoudswerkzaamheden voor particuliere grondeigenaren. Heb je geen hoogstamfruitbomen, maar lijkt het je wel leuk deze te onderhouden? De brigades kunnen altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken, dus neem contact op als je interesse hebt! Een van de groepen kun je vinden in het Overzicht vrijwilligersgroepen van Landschapsbeheer Drenthe.

    Lees hier meer over het project

 

Voedselbossen

Een voedselbos is een aangeplant bos, gecreëerd door mensen, met een extreem hoog aantal eetbare soorten. Voedselbossen zijn compleet zelfvoorzienend en klimaatbestendig. Je hoeft dus niet te sproeien of wieden. De biodiversiteit in een voedselbos is hoog.

Waarom meer bomen?

  • Bomen halen CO2 en fijnstof uit de lucht
  • Bomen dragen bij aan een gezonde en schone omgeving
  • Bomen zijn goed voor de biodiversiteit
  • Bomen versterken het Drentse landschap: denk aan houtwallen en -singels
  • Bomen brengen schaduw, verkoeling en nemen water op
  • Bomen en hun bloesems leveren voedsel voor ons én veel dieren

Heb jij een boom geplant? Meld hem dan hier aan! Samen zetten we de teller op 1 miljoen extra bomen in Drenthe!