Duurzaam Boeren Drenthe helpt Drentse boeren natuur en landschap op en rond hun bedrijf te verbeteren. Per bedrijf is in 2024 en 2025 een uitvoeringsbudget van maximaal €4.000,- beschikbaar voor het nemen van natuur- en landschapsmaatregelen. In overleg met de boer maakt Landschapsbeheer Drenthe hiervoor een inrichtingsplan. Het gaat vooral om maatregelen die aansluiten bij de eco-regeling van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Per boer bedraagt de eigen bijdrage €300,- die achteraf wordt gefactureerd.
- Lees meer en meld je aan!
Voor wie
Alle typen agrarische bedrijven kunnen dit uitvoeringsbudget aanvragen. Niet alleen Drentse melkveehouderijbedrijven, maar ook Drentse akkerbouwbedrijven, varkens- en pluimveebedrijven, gemengde bedrijven en andere agrarische bedrijven kunnen zich aanmelden.
Natuur- en landschapsmaatregelen
Het uitvoeringsbudget is beschikbaar voor de volgende maatregelen in het boerenland en/of op het bouwblok:
- Aanplant en/of herstel houtwal en houtsingel
- Aanplant en/of herstel elzensingel
- Aanplant en/of herstel knip- of scheerheg
- Aanplant en/of herstel struweelhaag
- Aanplant en/of herstel laan
- Aanplant en/of herstel hoogstamboomgaard
- Aanplant en/of herstel bossingel
Stappenplan- Meld je aan voor deelname via het aanmeldformulier.
- Er wordt gecheckt of op de betreffende locatie voor de aanplant van bomen een vergunningplicht geldt en/of archeologisch onderzoek noodzakelijk is. Wanneer dit het geval is, krijgt de ondernemer hiervan per mail bericht. Het uitvoeringsbudget is dan alleen beschikbaar voor natuur- en landschapsmaatregelen op het bouwblok. Mocht je daarvoor belangstelling hebben dan kun je dat aangeven in een reply op de mail.
Herstel van bestaande landschapselementen is altijd zondermeer mogelijk. Hiervoor geldt nooit een vergunningplicht. - Wanneer geen vergunningplicht geldt en/of archeologisch onderzoek noodzakelijk is, maakt Landschapsbeheer Drenthe een afspraak voor een bezoek aan het bedrijf.
- Tijdens het bezoek bekijkt Landschapsbeheer Drenthe samen met de ondernemer welke natuur- en landschapsmaatregelen op en rond het bedrijf mogelijk zijn.
- Landschapsbeheer Drenthe stelt een inrichtingsplan op. Het inrichtingsplan bevat een kaart met daarop de te nemen maatregelen, de bijbehorende beplanting en de kosten. In het inrichtingsplan worden ook tips en afspraken over het vervolgbeheer opgenomen
- De ondernemer krijgt het inrichtingsplan ter goedkeuring voorgelegd.
- Na een akkoord van de ondernemer zorgt Landschapsbeheer Drenthe voor de bestelling en levering van het plantgoed/de materialen.
- De ondernemer zorgt zelf voor de uitvoering van de maatregelen/ de aanplant.
- De ondernemer is verantwoordelijk voor het vervolgbeheer van de bomen en/of struiken en staat garant voor minstens 10 jaar onderhoud.
Aanmelden
De aanmeldingen worden in volgorde van binnenkomst behandeld, dus meld je snel aan.
Dit uitvoeringsbudget voor natuur- en landschapsmaatregelen is mogelijk gemaakt door bijdragen van de provincie Drenthe en Stichting Trees for All. Meer over Duurzaam Boeren Drenthe is te lezen op de site van de provincie.